KEZDŐOLDAL KÖZÖSSÉGI OLDAL EGYESÜLETI OLDAL ARCHIVUM KERESÉS KAPCSOLAT
2024. október 22., kedd | 43. hét | Előd névnapja van    

Információk
Csevegő
Rendezvények
Beszámolók
Fórum
Képgaléria
Blog
Chat
Videók
DDR múzeum
Telekocsi




 
Molnár Ferenc albumába új kép került feltöltésre
Autó, motor


 
Dresdenerheide
Frohe Weihnachten für alle! Boldog vagyok, hogy csatlakozhattam az egyesülethez. (Elég soká jutott eszembe.) Szeretnélek belemeríteni és elringatn...
Tovább>>


 
Elnökségi ülés 2023.06.14. du.17:00
Meghívó

az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesülete elnökségi ülésére, melynek
időpontja: 2023. június 14. (szerda) 17:00



Tovább>>


 
Beszámoló a szelidi hétvégéről


Tovább>>


<<< Vissza a hírekhez
Csepeli Hírmondó
Bobák János [bovill] - 2019-01-23 20:22:03
NDK múzeum az Orgonás utcában

NDK múzeum az Orgonás utcában

Létezett egy egyezmény a korábbi NDK és Magyarország között 1967 és 1983 között, amelynek értelmében magyar fiatalok dolgozhattak Kelet-Németországban három évig. Összesen mintegy 40 ezer magyar élt ezzel a lehetőséggel. Köztük volt Bobák János, aki villanyszerelőként végzett a Bajáki Ferenc Szakközépiskolában (most Weiss Manfréd iskola) 1977-ben, majd Erfurtba került az Umformtechnik gépgyárba. Jelenleg az ELMŰ-ÉMÁSZ Kereskedelmi Kft-nél ügyfélmenedzserként dolgozik. Hosszú évek alatt összegyűjtötte azokat a tárgyakat és dokumentumokat, amelyek az NDK-ból származnak. Gyűjteményéhez sok NDK-s társa, ismerőse hozzájárult, végül 2011. május 7-én megnyitotta az NDK múzeumát az NDK-s Magyarok Egyesületének támogatásával a családi házukban, az Orgonás utca 15. szám alatt.

„Kalandvágyból, a jobb fizetés reményében vállaltam munkát az NDK-ban. Abban az évben több százan mentünk Erfurtba. A cég biztosított lakást, ahol öten laktunk. A fizetésem már az elején magasabb volt, mint itthon. Ott ismertem meg a feleségemet, aki Pécsről került Erfurtba. Két évig dolgoztam kint, és a házasságkötés miatt jöttünk haza. Időközben rengeteg NDK-ból származó különféle használati és háztartási tárgyaink lettek. Az NDK-ban dolgozó egykori magyar fiatalok egy csoportja megalakította az NDK-s Magyarok Egyesületét 2009-ben, majd rá egy évre megszületett az ötlet, hogy jó lenne a sok kelet-német emléktárgyat megőrizni és kiállítani. A családi házunk egyik helyiségében nyitottuk meg a múzeumot, amelyet bárki ingyen megtekintheti” – mondja Bobák János.

A szoba nagyságú helyiség polcai tele vannak emlékezetes mindennapos eszközökkel. Ismerős a turmixgép, szendvicssütő, habverő, kávé- és húsdaráló, hajszárító, ágymelegítő, lábasok, termoszok, centrifuga, mosógép, az olcsón felvásárolt plédek, tűzhelyek. Akkoriban nagy keletje volt a kelet-német Praktika fényképezőgépnek, diavetítőnek, rádiónak, magnónak, óráknak. Megtalálható egy egész készlet kelet-német márka, sok aprópénz, mindenféle érmék, jelvények, lottószelvények, eredeti munkaszerződések. Különleges darab a fűtőszálas autó jégkaparó. A magyar AMO szappan úgy került ide, hogy az NDK-ban jó pénzért el lehetett adni, mert hiánycikk volt, és a németek szerették a finom illatát. A Magyarországon vásárolt Lewis farmerért is szép árat fizettek. Egy német szendvicssütőt vagy fényképezőt pedig idehaza lehetett eladni haszonnal. Várható, hogy Erik Honecker, az utolsó kelet-német pártvezető képével is bővül a gyűjtemény, mert annak idején minden helyen lehetett látni a portréját.

„Az egyesület tagjai rendszeresen összejárnak, évente megrendezik az NDK-s magyarok országos találkozóját. Németországba minden év tavaszán nosztalgia utat szerveznek, barátság fákat ültetnek azokban a városokban, ahol dolgoztak. Találkozókat, kirándulásokat szerveznek az egész ország területén. A múzeum folyamatosan gyarapodik, mert mindig akad valaki, aki elhoz egy régi emléktárgyat, dokumentumot. Vándorkiállításon is részt veszünk. A látogatók száma változó: egyszer 10-15 látogató is érkezik, máskor alig. Szívesen fogadok mindenkit, akár egy történelmi órán is be lehet mutatni, milyen volt az NDK” – teszi hozzá Bobák János.

Az NDK múzeum márciustól októberig minden hónap első hétfőjén látogatható bejelentkezés alapján az Orgonás utca 15. szám alatt. Elérhetőség: bobakjanos@gmail.com. Bővebb információ az NDK.hu oldalon olvasható.

Cs. A.

2019.január.22. 


BEJELENTKEZÉS



Emlékezzen rám!

Bejelentkezés

Regisztráció

TÁMOGATÓINK
Derik Hungária
TURUL ÉTTEREM ÉS PANZIÓ
NDK-s Kiállítás Budapest

PARTNER OLDALAK
Magyar Kulturális Egyesület Chemnitz és környéke honlapja
Magyarok Hennigsdorfban
Dolgoztál az NDK-ban?

LÁTOGATÓK AZ OLDALON
Oldalainkat 7 vendég és
0 tag böngészi


Részletes online tagok listája

KI VAN A CHATEN?
Jelenleg 1 tag van a Chat-en.
Belépek a CHAT-re

LEGÚJABB TAGJAINK

937918997567 [🔕 You got a gift from user. Confirm > out.carrotquest-mail.io/r?hash=YXBwPTY0MDcyJmNvbnZlcnNhdGlvbj0xNzkzOTE5MTI1NzA2MjQ2Nzk1JmFjdGlvbj1jbGlja2VkJnVybD1odHRwcyUzQSUyRiUyRnJlZGxpbmtiaXRzLnRvcCUyRmdvJTJGeTJiNDAzJTJGMjNiNCZyYWlzZV9vbl9lcnJvcj1GYWxzZSZzaWd]



Mogyoros Gyorgy [Mogyoros Gyorgy]



Kovács István [Kovács István]



Herceg Ferenc [Halle 5]



Tóth Mihály [Tóth Mihály]



STATISZTIKA
  NDK-s Magyarok Egyesülete Webdesign: RÉVÉSZ COMPUTER és BDS Honlapkészítés: RÉVÉSZ COMPUTER