"Mottó
- Te visszasírod azt a kort?
- Hát a koromat mindenképpen."

A magyar-NDK munkaerőcsere-egyezmény dokumentumait ma alighanem a levéltárakban is nehezen találnók meg. De – remélhetőleg szerencsére – még él az emlékezetünkben.

A jelen web-oldal célja egyfajta kollektív emlékezetnek helyt adni. Valamit összerakni az akkori időkből. A kollektív emlékezetben van sok személyes, sok elfogult elem, sok közülük ma már hibásnak, tévesnek bizonyul, de összességében a helyes értékek örződtek meg. Mondjuk úgy: így emberi.

A történelem már sok dologban visszavonhatatlan igazságot tett: ezzel nincs dolgunk, de árnyalni azért tudjuk a múltba vesző, az akkori életünket szabályaival bekeretező képet. Ostobák lennénk, ha az eltelt évek alatt nem lettünk volna okosabbak.

Itt helyt kívánunk adni mindenki igazságának és minden olyan ténynek, amely a valóságos kép árnyalt bemutatásához vezet. Régen estek meg ezek a dolgok, az évek gyógyírt kell jelentsenek bármíly fájdalmas sorsra is. Éppen ezért nem indulatoknak akarunk helyt adni, bár minden véleményt közzéteszünk, szükség esetén moderálva.

Amennyiben valaki sérelmezi, hogy a neve megjelent, ha jelzi, "anonimizáljuk". Bárkinek a rendelkezésünkre álló elérhetőségét csak akkor adjuk ki, ha az érintett hozzájárult. Címlistákat (az adathalászok tevékenységét nehezítendő) nem, vagy csak korlátozottan teszünk közzé, hirdetéseket is csak a non-profit szervezetek szabályai szerint publikálunk.

Mindezektől függetlenül is és ezekhez kapcsolódva is várjuk a véleményeket: mit lehetne–kellene jobban csinálni.

A közzétételhez a fentebb jelzett tartalmi megkötéseken túl az alábbiak jelentősen gyorsíthatják a folyamatot (nagyobb méretű szöveges fájlok esetében):

Akiknek az elektronikus dokumentumok terén nincsen megfelelő számítógépes háttere, de lennének publikálandó anyagai, azoknak tudok javaslatot adni.

A közzététel elméletileg rövid idő alatt megtörténik, de a hosszabb időt kéretik türelemmel viselni.


e-mail cím: zsebi@zsebi2.hu