KEZDŐOLDAL KÖZÖSSÉGI OLDAL EGYESÜLETI OLDAL ARCHIVUM KERESÉS KAPCSOLAT
2019. augusztus 24., szombat | 34. hét | Bertalan névnapja van    

Információk
Csevegő
Rendezvények
Beszámolók
Fórum
Képgaléria
Blog
Chat
Videók
DDR múzeum
Telekocsi
 
Brunecker István albumába új kép került feltöltésre
Érkezés Neptun hajógyár 1971


 
Felhívás
Felhívás 30 éve - néhány hónapon belül - jelentős események történtek: a magyar határnyitás az NDk-sok számára, a berlini fal leomlása és az azokat k...
Tovább>>


 
Meghívó az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesülete soron következő elnökségi ülésére, melynek Időpontja: 2019. szeptember 4. szerda 17 óra.
Meghívóaz NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesülete soron következő elnökségi ülésére, melynekIdőpontja: 2019. sze...

Tovább>>


 
Húsvéti előkészületek beszámoló
Kedves Regisztrált Tagok! A húsvéti előkészületek, gyermekek részére meghirdetett kézműves programját az utolsó pillanatban át kellett tennünk más...
Tovább>>

Blog

Motyogásaim
premnitzi magdi [premnitzi] - 2018-11-18 14:30:47
Na, Kedveskéim!
Eddig csak olvastam, most írok is Nektek!
A közelmúltban lejárt az útlevelem. Szinte hallom, kérdezitek, minek az öregasszonynak az útlevél, üljön a seggén, ne utazgasson. Nem úgy van az, én bizony utazgatok az egyik fiammal, meg a másikkal is. Ők csakis a fránya angol nyelvet bírják, sokra mennek vele, ha az én hiányos német tudásomra fanyalodnak, üzleti útjaik során. Meg szoktam más praktikus okból is utazgatni, főleg az egyik fiammal, meg a másikkal is, mikor nyaralnak, én vigyázok az unokákra, a nagyobbak meg rám, hogy el ne kóboroljak. Volt már rá példa, de két nap után elkerültem.

Szóval útlevél.
Gondoltam, két csapást ütök egy léggyel, személyetességi azonatoságot csináltatok. Igaz, a személyi igazolvány még nem járt le, de olvastam az interneten – hol máshol? – hogy 65 év felett az is ingyen van. „Modern világ, italunk a Pepsi”, olyan újszerűt, csipeset, ujjlenyomatost csináltatok. Jól jön az a NAV-nál, meg a patikába, mert tartalmazza az adó- és a TAJ számot. Aztán az egészet feltöltik a felhőbe, csak tudnám, hogyan? Gyorsítok: ügyfélkapu, kormányablak, időpontfoglalás. Persze neten, hol máshol. Hová jutottunk? Nem volt egyszerű, hogy két ügyben egymást követő időpontot kapjak, de abszolváltam. Nem értettem, hogy a két okmány intézésére 30-30 percet szánnak, ugyan mi tarthat addig? Régi jó szocialista beidegződés szerint 10 perccel előbb már ott toporogtam a kormányablakban, ahol sem kormány, sem ablak, csak hagyományos ügyfél pult van.
Huszonéves ügyintéző kisasszony udvariasan fogadott, felmondta a leckét, hogy aszongya: a néninek minden ingyen van, mert ennyi idős / öreg /. Kaphat élethosszig személyi igazolványt, igaz, az nem csipes. De nekem csipes kell, motyogtam, láttam a szemén a sajnálkozást. Minek az a néninek, kérdezte, tudja mire lehet használni? Meg aztán bonyolult a használata, hat szájegyű PIN kód van hozzá. Vettem az adást: buta öregasszony vagyok! Gondoltam, eljátszom a rám osztott szerepet. Nem tudom, mire jó ez a modern igazolvány, de az egyik fiam azt mondta, hogy ilyet kérjek. Meg a másik fiam is azt mondta. A hat számjegy nekem kicsit sok, nem lehetne csak négy, kérdeztem. Hiszen tudja, kedveském, hogy Mrs.Shepherd Barron is csak négy számjegyet tudott megjegyezni, ezért lett a telefon PIN kódja is 4 számból álló képlet. Zavarodottságot véltem a szemében felfedezni, na jó úton járok, gondoltam.
Tessék akkor lejárat nélkülit kérni, akkor nem kell a kóddal foglalkozni. És az meddig érvényes, kérdeztem, Míg a néni él, mondta, És honnan tudják itt, hogy én meddig élek, kérdeztem. Nekem akkor is a csipes kell, mondtam. A kisasszony most már kezdet tagoltan, és hangosabban beszélni. Úgy vélte, süket is vagyok / ez mondjuk igaz, de csak az egyik fülemre, meg a másikra is kicsit /. Aki pedig süket, az bolond is kicsit.
Tessék jönni, fotót csinálunk, mondta. Én a régi fotót szeretném, mert azon fiatalabb, és biztosan szebb vagyok, kértem. Azt nem lehet, mondta. Belenyugodtam, de fotózás közben folyton pislogtam. Szóvá tette, én meg azt, hogy nem mondta, hogy nem pisloghatok.
Aztán alá kellett írni egy lapon, kétszer azonos módon, egy szűk kis keretbe. Nem sikerült kétszer ugyanúgy aláírni. Többször próbáltam végre sikerült. Akkor meg kilógtak a betűim a keretből. A kisasszony kezdett ideges lenni, azt mondta, hogy eddig ez mindenkinek sikerült.
Ha mindenkinek sikerült, akkor nekem is fog, ha addig csinálom is. Addig nem lehet, mondta ő. Ja, akkor megcsinálom most, és mit ad isten, sikerült. Nagy volt az öröm, már a többi ügyintéző is értem szorított.
Megcsinálta a kisasszony mindkét okmány. A feje vörös volt, és erősen verítékezett.
Ha elkészülnek az okmányok, értesítjük a nénit. Van telefonja, kérdezte. Van kedvesem, mondtam, és elővettem a csíkos szatyromból az ő mobiljához képest mondjuk 3 kategóriával okosabb sajátomat. Nagyra kerekedett a szeme, főleg amikor a határidő alkalmazást bogarásztam. Tetszik tudni fejből a telefonszámot, kérdezte. Azt nem tudom, de megkérdezem az egyik fiamtól. Felhívtam, hosszan beszélgettünk, de elfelejtettem megkérdezni. Fel kell hívni a másik fiamat is, mondtam. Felhívtam, vele is beszélgettem, és láttam, hogy a kisasszony a másik ügyintézőnek sugdos, és rám mutogat, miközben a tenyerét többször elhúzza a homloka előtt.
Na, meg van a szám, kérdezte. Persze, hogy meg van, hiszen azt én fejből tudom. Megmondtam. Majd küld sms-t mondta. Inkább telefonáljon, kedves, mert az sms-t nem szoktam megnézni, mondtam.
Végül rendeződtek a dolgok, búcsúzáskor mondtam neki, hogy lehet, mégis a csip nélküli igazolvány lett volna a jobb, mert azzal a kóddal még meggyűlik a bajom, de akkor majd jövök és biztosan segít majd nekem. Rémületet láttam az arcán.
Hogy repül az idő, mondtam neki, mert eltelt közben 70 perc. Most már értem, miért adtak 2x30 percet ügyintézésre. Haragosra váltott a szeme, megsajnáltam. Mondtam neki vigaszként, ha majd idősebb és gyakorlottabb lesz, biztosan belefér az időkeretbe.
Elköszöntem tőle, mindketten megkönnyebbültünk, ő talán kicsit jobban.

Ezt a napot is hasznosan töltöttem el, igaz, kicsit nyűgös volt az ügyintéző. Mit tehetek, ha ilyet fogtam ki? Hat év múlva jöhetek újra / a csipes igazolvány miatt /, addig biztosan ügyesebb lesz?!
Szerintetek?

Hozzászólások száma: 3
Aszpirin
Bihari Tibor [picinyem] - 2019-03-06 13:43:22
Hát kedves Magdi ! Ha jobban meg gondolom ,hat év múlva eldöbben menj el légyzsi egy közeli patikába,és vásárolj aszpirint .Mivel gondolom a kis hölgyet a továbbiakban is zavarni fogja az , hogy a kormány ablak mögé ültették.Addig se fog felkészültebb lenni .De legalább a fejfájást meg előzheted nála ha felajánlsz előre 1-2 szem aszpirint!Tökkolomp
Dékány Pál [Tökkolomp] - 2018-12-07 02:28:22
Csúcs vagy Anyukám!Nagyon jó
Bobák János [bovill] - 2018-11-30 20:00:42
BEJELENTKEZÉSEmlékezzen rám!

Bejelentkezés

Regisztráció

TÁMOGATÓINK
Derik Hungária
TURUL ÉTTEREM ÉS PANZIÓ
J-ART SERVICE BUDEAPEST
NDK-s Kiállítás Budapest

PARTNER OLDALAK
Magyar Kulturális Egyesület Chemnitz és környéke honlapja
NDK-smagyarok.eu
Magyarok Hennigsdorfban
Dolgoztál az NDK-ban?
Magyar Egyesület Berlin e.V.
Németországi Magyarok
BICÓ és Bibolya oldala

LÁTOGATÓK AZ OLDALON
Oldalainkat 11 vendég és
0 tag böngészi


Részletes online tagok listája

KI VAN A CHATEN?
Jelenleg 1 tag van a Chat-en.
Belépek a CHAT-re

LEGÚJABB TAGJAINK

Heim Pál [hplaci]Nagy József [nagyjo@digikabel.hu]Benke Lajos [lajos11]Nagy - Fodor Edina [Mycurka]TAKÁCS JÁNOS [jan591]STATISZTIKA
  NDK-s Magyarok Egyesülete Webdesign: RÉVÉSZ COMPUTER és BDS Honlapkészítés: RÉVÉSZ COMPUTER